söndag 23 augusti 2009

Rapport

Eftersom vissa undrar hur vedbodbygget framskrider kan meddelas att plåttaket numer är på plats. Taknocken saknas och ska dit härnäst och sedan är väggarna föremål för insatser. Littegött med tak överallt... Höstregn come on I´m ready!

Plåtdags

Efter ett litet sommaruppehåll kom jag igång med takläggningen. Sommarens regnuppehåll gagnade vedtorkningen och nu när inget regn fallit på flera veckor var det dags för att lägga på plåten ;)






söndag 12 juli 2009

Läkt

"Du lär uppdatera bloggen" fick jag höra en sen lördagkväll efter pubesök i Hällefors. Visst - det var ett tag sen, har vilat med bygget ett par veckor efter försommarens intensitet. Prövade att gå ut för nån vecka sen o banda takstolarna men höll på att bli uppäten av knotten - mitt på dan! Men läkten är iaf på plats och takplåten beställd från Bygghandeln i Kopparberg. Den skulle ha kommit i torsdags! Då är det nog inte så länge kvar ;)


måndag 15 juni 2009

Veden klar!

Gött - äntligen är årets vedhuggning klart. Slutfördes sö 15 juni kl 15.00 i hällregn efter några dagars intensivt arbete. Klart i senaste laget dock. Torkväder tack! Det blev ca 70 kubik och båda facken fylldes. Jag, GunnarGräng och Helena bildade årets vedteam. Kan redan nu konstatera att vedboden fungerar i den meningen att facken "sväljer" goa mängder med ved. Kärra på kärra kördes fram, kapades och klövs samt försvann in i bodens omättliga utrymmen. Trots detta hörs inga synpunkter på att boden är för stor längre. Dags att fortsätta bygget så takplåten kommer på plats nån gång.

torsdag 11 juni 2009

Mer ved

ojojoj snart midsommar och all ved är inte klar. här kommer ytterligare 15 m2. Byggpaus, nu ska facken fyllas! Sen på med plåttaket.

Takstolskalas

Skönt att få takstolarna plats. GunnarGräng i röda kepan fick rycka in. Det är inte helt lätt att lyfta upp dem för hand - men sen blev det takstolskalas med gräddtårta!

måndag 25 maj 2009

Ved i vedbod

Maj är ju bästa torkmånaden för veden. Eftersom bygget drar ut på tiden blev vi tvugna att klyva 15 kubik häromdan och slänga in så det kan börja torka - innan taket är på plats. Ser kul ut med ved i en vedbod som inte riktigt finns. Men att man ska bli avbruten i bygget med så jordnära ting som vedhantering är illa ...

söndag 24 maj 2009

Takstolar3

14 st takstolar går det åt om man inte vill överstiga mellanrummet 1.20. Kartongen med 3 tums spik tog slut i ett nafs. Clas pepprar stöttorna med spik – brädorna har fått mässlingen innan vi är klara. Det lär nog ta ett tag innan alla är på plats - vilket spikande. Men det börjar likna en byggnad nu – på allvar.

Takstolar2

Lite bökigt blev det innan vi kunde få upp den på plats för att se hur proportionerna tog sig ut på ramen. Men det gick med stegar, stöttor och spik-klo. Resultat: Över förväntan! Några små justeringar sedan var det bara att göra mallar och börja massproducera.

Takstolar1

Första takstolen tog nästan en hel dag att slå ihop. Det blev mycket funderande och provande och jag ägnade mycket tankemöda åt att försöka lista ut hur belastningen hamnar och hur stöttor ska spikas. Planen med lång lutning bak och kort ”skärmmössa” fram ligger fast. Fint virke från Grängshyttan ska nog hålla snömassorna stången.

torsdag 21 maj 2009

Lejt fölk

Utan Clas hadde det inte blivit mycket till bygge. Han har hjälpt mig massor hittils, grävt plintar o bökat i backen, konstruerat konstruktionen, bättrat på "bäringen" och "stadigheten", handsågat o spikat, haft synpunkter på dimensioneringen (mer realistiska) och varit en trevlig fikakompis. I morgon ska vi börja spika ihop talstolar av virket som ligger brevid kärran. Ser fram emot detta - inge regn tack!

måndag 18 maj 2009

Stommen

Vid första anblicken kanske det ser ut som ett plockepinn. Men det finns en ordning på störera. Fortfarande lite reckligt i sidled - endera bräder i kors i taket eller stöttor mot takstolarna blir det nog.

lördag 16 maj 2009

Vattpass

Mer i våg finns inte!

Stolparna

Det gick som ett jehuj att resa
stolparna. Känslan av en byggnad är nu påtaglig. Lite roligare att bygga nu jämfört med i höstas när allt var lera o jäveltyg!

Klyvsågen

Jag har gått hela vintern och funderat på om och isf vilken klyvsåg man ska köpa. Jula o Bauhaus har ju nya för tusentalskronor, vilket svider för en amatörsnickare. Men till slut hittade jag en på blocket och blåste till Hallstahammar en kväll och fick köpa denna för 800:- av en schysst kille. Ett hembygge med bra klinga och väldigt stabil. Det är nog nån som gjort "hemslöjd" på bruket. T.o.m Helena blev uppåt och kostade på sig att provklyva en liten bräda tilsammans med Clas. Det blev dessutom lite pengar över till takstolarna också.

4x6

Dom tycker jag tar i med dimensionerna men det är gött o ha rediga plank i botten - ifall det blir påfrestningar. Man vet aldrig vad framtiden döljer. Skönt att komma igång med snickrandet då markberedningen och plintjusteringen tog mycket tid. Men sen när man mäter och det stämmer precis är det värt all nedlagd noggranhet.

tisdag 5 maj 2009

Ivan inspekterar

Första insatsen efter vinterns förlamande tjäle blev plintgrävning. Skottkärran och traktorskopan kom till användning för flytt av bärlager. Katten Ivan (Aguéli) inspekterar högen med bakar från sågningen som ska bli ved så fort taket är på plats. Det gäller att sno sig nu så vedhuggningen inte drar ut på tiden - och att försöka hitta höstens bygginspiration som har fadat något efter vårens händelser...

söndag 8 mars 2009

Taket

Helena kom med en spännande ide ang taklutningen. Om man inte gör taknocksbrytningen på mitten, då kan man ha genomskinlig plast på den kortare främre lutningen vilket medför ljusinsläpp. Då skulle den ju fungera som solfångare på sommaren och släppa in värme som torkar veden extra snabbt även under andra årstider. Men då kanske en luftspalt baktill behövs så luften kan ta vägen nånstans. Hmm... Tål att funderas på. Skissen antyder ett annorlunda stuk på vedbod - don efter person, som hon sa.

söndag 1 februari 2009

Ströläkt

Ja, jag hade lovat att Helena inte skulle behöva engagera sig i vedbodsbygget - men vafan, bräderna måste ju läggas rakt och luftig någonsånär i god tid efter sågningen. Å sen när GrängenGreger, som skulle hjälpa mäj, blev sjuk då fanns det inte andra råd (trodde jag) än att be dom här två på bilden om hjälp. Det gick ju bra och tog inte så lång tid, men det fick konsekvenser för "familjedialogen om förutsättningarna för bodens tillblivelse". Men Chikoro var nöjd. Här ses han inspektera sopkvastens "inre liv" som både kräver vallningsinsatser och utskällningar. Endast en tjällossning har inträffat efter att vintern tog tag i december. Nån mer borde sannolikt inträffa innan våren?

söndag 18 januari 2009

Nysågat

Idag hämtade jag ett lass nysågat från sågen i Hjulsjö. Det var ett jäkla bök att lasta eftersom jag har så liten (kort) kran på traktorn. Det hann bli nermörkt innan jag kom hem. Men här ligger det fina trästycken att bygga med, bla 4x6 tum till syllarna. Har sedan tidigare en hög blandat smått och gott men denna gång var det specialbeställda mått, även 2x8 till stor öppningarna vid vedbodarna. Sibirientjälen håller i som käftarna på en kamphund. Men förra veckan var det tjällossning rejält. Det var som att köra i ris al la malta på vägen när jag, naturligtvis, skulle iväg på konferens. Sen när jag sen kom hem och skulle greppa spaden, då sjönk termometern igen. Väntar på nästa tjällossning - utan att vara sysslolös.

torsdag 8 januari 2009

Tjälen

Då slog den till - med besked. Ett par svinkalla dar gjorde planer på handgrävning av plintar till en orealistisk utopi. Stolpen på bilden sitter som berg kan jag upplysa stadsbor och andra oerfarna. Innan det blev svinkallt funkade dock byggfläkten liggandes på marken i nån timma innan grävning, men nu - nej. Bara att hoppas på hjälp av "växthuseffekten" vars yttringar andra år resulterat i 3-4 tjällossningar per vinter. Det wobblar ju som bekant betänkligt med temperaturer, plus och minus om vartannat lite när som helst under året. Meanwhile - en massa annat att fixa med.

lördag 3 januari 2009

Plintgrävning

Vi kom igång ganska bra med uppmätning av plintarna. Fick hjälp av Clas med det inledande ingenjörsarbetet: att mäta ut var hörnplintarna ska stå. Inte det lättaste faktiskt, om nu nån trodde det. Lite snöre o diagonalpinnar - men vafan - fastän måtten är exakt så stämmer inte diagonalen. Vi fick ropa på lilla Helena med stora hjärnan. Resultat: perfekt diagonal på centimetern. Nåja... Handgrävning av plintar är det som gäller nu. Längsta avstånd mellan plintarna - 4 m (med syll 4x6 tum) Oroar mig för avståndet men det borde gå säger div rådgivare eftersom det inte är golv. (Golvdelen däremot ska nog ha tätare med plint) Ja just det ja 4x6 tums syll. Det har jag inte i brädhögen. Dags att boka tid hos Agne i Hjulsjösågen och åka ner med ett lass timmer - och en kaffetermos.